Raksaviikko 2 käynnistyi maanantaina tuttuun tapaan aamuseitsemältä. Aamulla puimme viikonlopun aikana pestyt, putipuhtaat raksavaatteet päälle. Olipas mukava lähteä tontille puhtaissa vaatteissa. Töistä lomalla olevalle rakentajalle maanantai on mukava päivä, sillä viikkossa raksalla saadaan paljon aikaiseksi. Normityössä maanantai ei ole aivan yhtä mukava päivä 😛

Ensimmäisen viikon maansiirtotöiden jälkeen homma alkoi liittymäkohtien avaamisella ja puolen päivän aikaan oli sovittu vesilaitoksen kanssa liittymien kytkentä. Sitä ennen piti saada kaivettua liittymäkohdat esille. Liittymäkohta osoittautuikin melkoiseksi johto- ja putkiviidakoksi. Lopulta tarvittavat kohdat saatiin kaivettua esille sekä kaivinkone- että lapiovoimin. Vesilaitoksen edustaja kävi etukäteen katsomassa paikan sekä tarvittavan vesijohdon pituuden. Kuoppaa kaivellessa minua välillä nauratti, koska minä olin ainut kuopan pohjalla ja ainut joka lapioi ja neljä miestä seisoi kuopan ympärillä katselemassa ja ohjeistamassa 🙂 Mutta hyvin se työ näinkin edistyi!

Vesilaitoksen edustaja saapui täsmällisesti sovittuna aikana paikalle. Hän kytki vesiliittymän paikoilleen ja me ahersimme viemäri- ja hulevesiliittymät kuntoon. Sen jälkeen liittymäkohdat peiteltiin takaisin maan alle entistä ehompana putkiviidakkona. Nyt vaan pitää muistaa ja tietää mitä nuo kaikki putket ja maasta törröttävät tötteröt ovat.

Kuraleikkejä ja Tassu-toimitus

Maankaivuu on ollut melkoista kuravelliä ja vaatteet on ollut sen mukaiset 🙂 Kadehtien olen ihaillut naapuruston taaperoiden kuravaatteita – sellaiset minäkin tarvitsisin. Olen naureskellut naapurin lapsille, että katsokaa nyt kuinka kurainen minä olen!

Lammin ensimmäinen toimitus eli Lammi Tassut saapuivat iltapäivällä tontille. Nämäkin laitettiin odottamaan naapurin tontille, kun omalla tontilla olisi käynyt tila ahtaaksi. Kaiken kaikkiaan maanantaipäivä hurahti nopeasti liittymien kimpussa.

Tiistaipäivä kului talon sorapatjan teossa. Tänään pohjalle päästiin laittamaan suodatinkangas sekä soraa. Tiistai-iltana Kimmolla oli vielä iltapuhteena täryttää pohjalle ajettua soraa. Minäkin pääsin tai oikeastaan jouduin käyttämään tärylätkää tällä viikolla, kun Kimmon piti käydä tapaamassa timpuriehdokasta. Kröhöm, minun ja tärylätkän yhteistaival ei mennyt ihan niin kuin elokuvissa. Kaivurimies ohjeisti minua, että miten laite käynnistetään ”käännä avaimesta ja kaasu pohjaan”. Juu, tähän asti oli vielä helppoa, mutta sen jälkeen en osannutkaan pysäyttää lätkää! Ehdin jo unohtaa 30 sekunnin täryttämisen aikana sen kaasuvivun… Onneksi kaivurimies riensi apuun ja pysäytti lätkän! Jep, turvallisuus ennen kaikkea! En tärytä enää! 🙂

Keskiviikkona pohjan sorapatjan teko jatkui ja lisäksi pääsimme laittamaan salaoja putkia paikoilleen. Tässä täytyy olla erityisen tarkkana, jotta kaadot menevät oikein. Vatupassi ja tasolaser auttavat oikeiden kallistusten löytämisessä. Olen kontannut pitkin sorapatjaa polvet kipeinä ja mustelmilla vatupassin kanssa tarkastelemassa kallistuksia. Eli kuravaatteiden lisäksi työhousut polvipehmikkeillä olisi ollut erittäin mukavat tässä puuhassa 🙂

Torstaina saapui Lammin ensimmäinen harkkokuorma. Harkkokuorma purettiin tontillemme tulevan parkkipaikan kohdalle. Parkkipaikalle oli ehditty laittaa suodatinkangas ja kantavaa mursketta sekä täryttää alue huolella, jotta harkkolavat eivät pääse kallistelemaan.

Tällä erää viimeiseksi työkseen kaivurikuskimme nosteli kaivinkoneella Lammi Tassut sekä 3000kg harjateräksiä naapuritontilta meidän puolellemme odottamaan. Muuten meillä olisi ollut melkoinen iltajumppa Kimmon kanssa kiikuttaa nämä käsivoimin.

Lopuksi kaivinkone parkkeerasi odottamaan poisvientiä naapurin tontille. Seuraavaksi, kun kaivinkonetta tarvitaan, niin tontille tuodaan hieman pienempi kone. Sisä- ja ulkotäyttöihin riittää pienempikin kone, kuin tuo 22 tonninen kone.

Tassua toisen eteen

Perjantaina oli ohjelmassa anturamuottien laittoa sekä anturavalu. Lammi Tassu-anturamuotit ovat kyllä todella kätevät ja nopeat asentaa. Ei tarvitse tehdä laudoista tai vanerista muotteja. Pidän siisteydestä ja nytkin olet kerännyt tontilta kaikki pienetkin roskat pois, joten puu-/vanerimuoteista tulisi hurja määrä jätettä poisvietäväksi.

Perjantaipäivä meni oikein ripeästi. Anturan asentajat saapuivat noin aamulla puoli kahdeksan aikaan. Klo 13 betoniauto saapui sovitusti paikalle. Kiviurakoitsijan tasolaser alkoi temppuilla ja valutyöt päästiin aloittamaan puolituntia aikataulusta jäljessä. Lopulta klo 16:30 kiviurakoitsija pääsi lähtemään, kun anturatyö oli saatu valmiiksi ja tavat/työkalut kerättyä.

Anturaan piti tietysti jättää muisto. Haimme Rockynkin jättämään tassunjäljen anturaan. Toki tassunjälki näyttää vähän epämääräiseltä kuopalta, mutta kuitenkin se on nyt siinä niin kauan kuin talommekin tulee tässä olemaan.

Toisen viikon opit

Tällä viikolla olemme oppineet rakentajan tärkeitä työkaluja, joita ovat muunmuassa:

  • puukko
  • mattopuukko
  • metrimitta
  • vatupassi
  • spraymaali
  • ilmastointiteippi

Näistä kolme ensimmäistä kannattaa pitää koko ajan saatavilla taskussa ja loputkin ihan käden ulottuvissa. Tontilla tarvitaan myös mm. sahaa ja lapiota. Tasolaser on todella hyvä korkojen varmistamisessa. Nykypäivänä (lähes) jokaisella on taskussaan myös älypuhelin. On todella tärkeää räpsiä kuvia, jotta myöhemmässä vaiheessa voi tarkistaa, miten jokin kohta on tullut tehtyä. Meidän on tullut otettua näiden ensimmäisen kahden viikon aikana jo ihan valtavasti kuvia. Itse olen ainakin sitä mieltä, ettei kuvia voi ottaa liikaa. Ja nytkin on mahtava seurata mitä kaikkea olemme saaneet jo aikaiseksi.

Kiirettä pitää

Olemme vuoden suunnitelleet ja kilpailuttaneet, mutta nyt, kun tontilla on alkanut oikeasti tapahtua, niin tuntuu, että koko ajan on kiire ja 5-10 asiaa tapahtuu samanaikaisesti ja siihen yhdistettynä vielä, että koko ajan oppii kaikkea uutta rakentamiseen liittyvää. Tässä tulee testattua projektihallintataidot oikein huolella! Pitäisi osata elää noin 2 viikkoa etuajassa, mutta tässä vaiheessa ei vielä oikein tiedä, että mitä kahden viikon päästä on edessä, joten itse tulee elettyä päivä kerrallaan. Välillä tämä hetkessä eläminen on osoittautunut haasteelliseksi, kun olisi pitänytkin olla jo jotain hankittuna. Onneksi asumme (ja tonttimmekin) hyvin keskeisellä paikalla, joten pääsemme hyvin nopeasti nappaamaan puuttuvia juttuja. Toki tällöin ei ehdi vertailla hintoja ja kilpailuttaa.

Tontillamme on ollut oikein hyvä fiilis ja aurinkokin on muutamana päivänä paistanut oikein kunnolla. Hyvällä fiiliksellä työnteko on mukavaa, vaikka sataisi vettä ja ainahan voi pukea sadetakin ja ehkä tulevaisuudessa ne kurahousutkin 🙂