Maanantaina aamulla kello oli soittamassa ennen kuutta. Pomppasin superpirteänä valmistautumaan tähän tärkeään ja jännittävään päivään. Saavuimme tontille hyvissä ajoin, sillä meidän piti saada viriteltyä kamerat timelapse-kuvausta varten valmiiksi sekä tietysti tontin valvontaa varten. Timelapse onkin osoittautunut ennakoitua haastavammaksi operaatioksi. Kerromme myöhemmin erillisessä kirjoituksessa kokemuksistamme sekä minkälaisia mutkia meillä on ollut matkassa.

Kaivinkone tuotiin tontille valmiiksi jo lauantaina aamulla, joten maanantaina kaivuutyöt päästiin aloittamaan heti kahdeksalta. Oli kyllä niin uskomattoman hyvä fiilis kaiken pitkän odottamisen jälkeen – nyt ihan oikeasti meidän kodin rakentaminen alkaa. Ensin tontilta kuorittiin lumet pois ja sitten päästiinkin tositoimiin. 22-tonninen kaivinkone upposi maahan niin kevyen oloisesti. Pieni 10cm jäätynyt maakerros ei tuntunut paljoa hidastavan.

Kaivuri odottaa lumien poistoa

Tontilla oli entuudestaan keppejä maaperätutkimuksen jäljiltä, joten kaivurimies osasi kaivaa näiden avulla suunnilleen oikeasta kohdasta. Maanantai-iltapäivään mennessä tontilla oli jo melkoinen kuoppa ja useampi kuormallinen maata oli viety pois.

Illalla meillä oli ohjelmassa tonttikyltin teko. Kävimme hakemassa Bauhausista kakkosnelosta ja kakkoskakkosta. Tontilta löytyi jo valmiina kuormalava. Tästä ensimmäisestä raksailusta selvisimme mielestäni kiitettävästi ja tonttikyltistä tuli superhieno! Kiitos Kimmolle kyltin upeasta suunnittelusta! Kaikkia yksityiskohtia myöden se on tarkkaan harkittu.

  

Tiistai, keskiviikko ja oikeastaan vielä torstaikin meni talonpohjan kaivamisessa. Maa vaikuttaa oikein hyvältä ja kantavalta. Hassua ettei edes kaivinkoneen teloista jäänyt maahan jälkiä! Muutama isompi kivi tuli vastaan, mutta kaivinkone sai ne nostettua hyvin pois. Haluan säästää isoimmat (ja kauniimmat) kivet ja tehdä niistä pihalle kiviasetelmia. Vielä en osannut päättää, miten kivet pihalle sommitellaan, joten kaivuri nosti kivet kuorma-auton kyytiin ja se kävi kippaamassa ne naapurimme tontille säilöön (Olemme niin kiitollisia, että saamme käyttää naapurimme tonttia raksa-aikana!). Sitten kun maatyöt on saatu tehtyä ja piha alkaa hahmottua vähän paremmin, niin kivet siirretään takaisin meidän pihallemme.

Torstaina saimme ensimmäisen tavarakuorman tontille, kun Meltex toimitti meille ison läjän erilaisia putkia, kuten salaojaputkea, runkoputkea, kaiken maailman muhveja. Vielä, kun tietäisi mihin ne kaikki putket hukataan tuonne ison kuopan pohjalle 😀 Ehkä se tässä vielä selviää! Muutenkin tällä viikolla on ollut paljon asioista, jotka ovat tulleet ihan yllätyksenä – ei mitään mullistavaa, mutta pieniä juttuja, jotka pitää osata ottaa huomioon. Onneksi on hyvä vastaava mestari, joka osaa kertoa meille mitä pitää ottaa huomioon.

  

Ihailtavaa tarkkuutta

Kaivurikuskilla oli lasermittari, jolla saimme tarkistettua maanpinnan oikeaa korkoa. On ihailtavaa katsella, miten tarkasti kaivurikuski osaa käyttää kaivinkonetta. Koneen liikkeistä tulee mieleen Transformers ja Optimus Prime. Jep, tykätään leffoista – ehkä tuo talon nimikin sen kertoo. Leffoista puheenollen, talon suunnittelun yksi tärkeä ohjaava tekijä oli leffahuone. Leffahuone määritteli montaa asiaa talomme suunnittelussa. Vai että ovat Finnkinon ISENSE salit ”Premium”-saleja 😀 . Kimmo kirjoittaa erillisen postauksen leffahuoneen suunnittelusta ja spekseistä.

Perjantaina päästiin tekemään pihatietä. Ensin tien kohdalta kaivettiin noin 80cm:n syvyydeltä maata pois. Pohjalle levitettiin suodatinkangas ja sitten päälle tuotiin useampi kuorma-autollinen mursketta. Kimmo tärytti tärylätkällä kiviaineksen tiiviiksi. Karkeamman murskeen päälle tuodaan vielä hienojakoisempaa kiviainesta. Vielä lopullista pihan pinnoitetta emme ole päättäneet. Pihakiveys olisi hieno. Lahden messuilla näimmekin upeaa mustavalkoista pihakiveystä. Tämä sopisi hyvin talomme värityksen kanssa. Emme kylläkään laittaisi laattoja shakkiruutukuvioon.

  

Olemme olleet joka päivä tontilla mukana maatöissä aputöitä tehden. Olemme tulkinneet rakennepiirustuksia yllättävänkin paljon ja aika-ajoin soittaneet paniikkipuheluja vastaavalle mestarillemme. Suurin osa tontilla oloajasta on mennyt seisoskellessa tontin laidalla ja mittaillessa korkoja kaivurikuskille, joten lämmin pukeutuminen on ehdottoman tärkeää. Myös kumpparit ja lämpimät ja vedenpitävät hanskat ovat olleet ehdottoman tärkeät. Sadetakkikin on ollut hyvä, kun välillä on tullut pieni sadekuuro. Kiitos äidilleni, kun olet raahannut meille kassikaupalla raksavaatteita. Ne ovat olleet kyllä todella tarpeen!

Summa summarum

Tämä viikko on mennyt suurimmaksi osaksi maan kaivuussa sekä maan poisviennissä. Maata on kuljetettu tontiltamme pois lähes 600 kuutiota. Aivan järjetön määrä! Vielä tulevalla viikolla maata pitää vielä kuljettaa jonkin verran pois.

Kimmo prosessien kehittäjänä tosin on hieman ”ihmetellyt”, kuinka maatyöt eivät toimikaan kuten täyteen tehoonsa leanattu Toyotan tehdas. Nämä hommat eivät kuulemma toimi siten, mutta Kimmon usko on kova, että nämäkin hommat voidaan tehostaa ja virittää prosessi ”just-in-time” moodiin 😉 maaurkoitsijamme oli tästä hieman eri mieltä 😀 !

Työmaakokousta

Tuleva asuisalueemme on tullut ja tulee edelleen koko ajan tärkeämmäksi. Naapurustomme on todella mukavaa. On niin mahtavaa, kun naapurit tulevat jutustelemaan ja ovat hengessä mukana. Heiltä saamme kullanarvoisia vinkkejä sekä ihan konkreettista apua! Ihanaa, että nykyisin on vielä näin kultaisia ihmisiä!

Tämän viikon aikana minua on hymyilyttänyt niin paljon, että poskipäät ovat ihan kipeinä.

  

Kiitos tästä viikosta. Nyt pää tyynyyn, jotta jaksaa aamulla olla reippaana tontilla.