Nyt ensimmäisen maatyöviikon jälkeen huilipäivä teki hyvää. Kaksi peräkkäistä viikonloppua messuja takana. Täksi päiväksi onkin nyt sen vuoksi sitten hieman enemmän tekemistä 🙂 . Formulat toki menivät kaiken edelle heti aamutuimaan. Ferrari paidat vaihdetaan Alfaan ja hieno voitto Valtterille!

Jaana kirjoittaa paraikaa hieman kertomusta ensimmäisestä viikosta maatöissä.

Aiemmin kirjoitin millaisia kokemuksia saimme Tampereen Asta-messuilla. Jyväskylän rakennusmessut ja Lahden Raksa 2019 toivat hieman erilaisia ja valitettavasti osin samanlaisia kokemuksia. Kiitos Marjolle ja Lammi-Kivitaloille lipuista molempiin tapahtumiin! Aloitetaan Jyväskylästä.

Jyväksylän rakennusmessut todella positiivinen yllätys!

Lähdimme aamutuimaan Lauantaina 9.3 ajamaan kohti Jyväskylää. Matka sorateiden Grand Prix -kaupunkiin kestää meiltä Pirkkalasta noin kaksi tuntia. Saavuimme Paviljongin pihaan noin 10:20 ja porukkaa tuntui jo heti Lauantaina aamuun olevan paljon liikkeellä. Parkkipaikka kuitenkin löytyi aivan vierästä Paviljongin alueelta. Kehitysajatuksena myös Jyväskylän rakennusmessut voisivat myydä parkkilipun kassalta sisällä vierailijan lähtiessä tai suoraan autoon lähteissä. Parkkilipun myynti parkkialueelle mennessä ruuhkauttaa turhaan parkkipaikalle pääsyä ja tekee pitkän autojonon aivan suotta.

Näkymää Jyväskylän Rakennusmessuilta 2019

Positiivisia huomioita

Tiedä johtuuko ihmisrodusta, joka asuu keskisuomessa, vai mistä lie johtuu, mutta saimme palvelua. Meidät otettiin loosseihin vastaan ystävällisesti a. ihmisinä ja b. asiakkaina. Itse hieman hämmästelin asiaa, kun vertasin kokemuspohjaani usealta vuodelta Asta-messuilta. Jyväskylässä meitä tervehdittiin, kysyttiin miten voivat olla avuksi, kertoivat omasta tuotteestaan ilman sen suurempia oletuksia sekä kuuntelivat tarkasti meidän tarpeitamme. Vaikka kerroimme heille suoraan, että olemme Pirkanmaalta ja välimatka on pitkä sekä ymmärrämme, että tämän alueen toimijat eivät välttämättä nyt pysty tekemään kauppoja kustannustehokkaasti Pirkanmaalle, se ei heitä tuntunut haittaavan. Emme olleet heille siltikään yhtään vähempipätöisiä asiakkaita! Monet olivat avoimin mielin ja miettivät, miten voisivat kustannustehokkaasti ”kilpailla” paikallisesti Pirkanmaalla toimivien yritysten kanssa.

Myös meidän kohteemme herätti heissä paljon mielenkiintoa ja useat toimijat olivat kiinnostuneita olemaan projektissa mukana. Mainiten esimerkisi paikallisen lasitoimittajan Lasituspalvelu Pihlavamäki Oy:n, laattatoimittaja Laatta Leevin sekä Noblessa-keittöiden toimijan FeelTouchin. Paikallinen Noblessan myyjä Marja Kolari Äänekoskelta oli erittäin mukava uusi tuttavuus ja hänen kanssaan keskustellessa menikin tovi. Sovimme keittiötarjouksen laskemisesta aina Äänekoskelta saakka. Todella hyvää asiakaspalvelua! Keskustelimme pitkään myös mukavien Tiivin edustajien kanssa.

 

Messut olivat myös yllättävän isot, en nyt suoraan osaa verrata, mutta eipä ne tainnut koossa hävitä Asta-messuille (joku varmaan tietää tarkasti kokoeron), mutta näin kuluttajan näkölulmasta monipuolisesti eri yrityksiä esillä, eikä mitään tuntunut puuttuvan. Eli laadultaan sanoisin aivan Asta-messujen tasoa, ehkäpä Jyväskylästä puuttuu hieman sisustukseen ja materiaaleihin liittyviä toimijoita. Mitään kovin negatiivista en keksi messuilta sanoa. Jos jotain pitäisi keksiä, ehkäpä messukeskuksen hankala layout – melkoista sokkeloa. Kuten mainitsin, palvelun taso oli huomattavasti Tamperetta paremmalla tolalla ja toimitajoita oli paljon paikalla. Varmasti erittäin tasokas alan messu ihmisille, jotka eivät ainakaan pohjoisestapäin jaksa lähteä Tampereelle saakka.

     

Hyvänä bonuksena messuilta lähtiessämme käväisimme pikaisesti poikkeamassa hyvällä ystävällämme Mörköllä, jolta olin toivonut parasta pöytään. Paikallisia valmistajia tukien Marko olikin hakenut namia ja suklaata pöytään. Nam! Hyvä reissu.

Tässä on Markon ”parasta pöytään”

No mites on Lahden Raksan laita?

Lahden messut (ainakin) tuntuvat olevan melkoisen paljon pienemmät ja toimijoita on paikalla reilusti vähemmän kuin Tampereella tai Jyväskylässä. Lahdessa huomasimme jälleen kerran saman ilmiön kuin Tampereella, emme syystä tai toisesta tunnu olevan asiakkaita, joille kannattaisi tulla esittelemään tuotteita tai esittäytymään. Eräänäkin esimerkkinä kun kävelimme käytävää, nuori toimijan edustaja esittäytyi edellä kulkevillemme henkilöille, ohjasi peremmälle ja tarjosi tuote-esitteitä. Meidän kohdalla katse nopeasti meihin, katse nopeasti pois ja esitekäsi sivuun ja katse kohti seuraavia ”oikeita asiakkaita”.

Näkymää Lahden Raksa -messuilta 2019

Positiivisia huomioita

Muistin Lahden messuilta 2018-vuodelta yksinäisen KNX-esittelijän, joka jäi pahasti ABB free@home varjoon. Hänet tahdoin nähdä, sillä vuodessa olemme miettineet kodin automaatiota uudelleen ja tehneet totaalisen täyskäännöksen pois free@homesta avoimeen KNX-platformiin. No kyseistä kaveria en messuilta löytänyt, mutta mitä löysin oli Helsinkiläinen Hedtec. Heillä oli esillä paljon KNX-painikkeita ja Tablet-pohjaisia ratkaisuja. Me kun tulemme automatisoimaan talossamme paljon toimintoja ja pistämme KNX:n ohjaamaan mahdollisimman monia laitteita. Hedtecin edustajan kanssa keskustelimme aiheen tiimoilta ja sovimme, että jatkamme keskustelua messujen jälkeen.

 

Lahdessa muun muassa Tiivillä oli samat mukavat kaverit esittelemässä tuotteita, joiden kanssa olimme jutelleet jo Jyväskylässä. No heidän kanssaan juttelimme jälleen tovin – nyt tosin tuotteet jäivät jo vähän taka-alalle.

Jotenkin itselle jäi sellainen käsitys, että Lahdessa oli esillä suhteessa enemmän eri kokoisia laitteita, ja koneita suhteessa muihin messuihin ja vähemmän sisustuksellisia ja materiaaleihin liittyviä toimijoita.

Yksi erittäin positiivinen asia messuilla, ja yksi tärkein syy Lahteen lähtemiseen oli päästä jälleen jutustelemaan Lammi-Kivitalojen markkinointipäällikkö Marjo Mäen kanssa. Vaihdoimme Marjon kanssa kuulumisia ja päivitimme projektin statusta. Kuten meillä on tapana ollut, jaoimme Lammille kokemuksia heidän kanssaan toimimisesta ja miten ostaja kokee prosessin eri vaiheita. Tutustuimme sattumalta myös Marjon isään, jonka kanssa meillä menikin varmaan reilu tunti keskustellen eri tuotannon alueiden tuotekehitysasioista sekä designin ja käytännön yhdistämisestä. Me teemme taloamme monessakin suhteessa design ja arkkitehtuuri edellä, mutta haluamme yhdistää siihen onnistuneesti käytännön tarpeet sekä teknologiset innovaatiot, jotka kantavat taloa vuosikymmeniä eteenpäin.

Lopuksi

En missään nimessä väheksy Lahden Raksa-messujen merkitystä, meillä oli paljon hyviä keskusteluja edellisenä vuonna. Mutta mikäli et ole etsimässä juuri paikallisia toimijoita ja paikallisia tuotteita, sanoisin Asta-messujen Tampereella ja Rakennusmessujen Jyväskylässä tarjoavan kokonaisvaltaisemman tarjonnan yleisesti rakentamiseen liittyen. Tampereen ja Jyväskylän messut ovat monipuolisemmat ja kokoavat enemmän valtakunnallisia ”brändejä” samaan tilaan. Kuten jo aiemmin mainitsin Asta-messut kattavat näiden lisäksi vielä sisutukseen ja materiaaleihin enemmän toimijoita ja antavat ajatuksia näihin. Ajatuksien toteuttajiksi voi sitten valita paikallisen toimijan. Tampere voittaa laajuudessaan, mutta Jyväskylä palvelun tasossa.

Seuraavia tapahtumia asian tiimoilta, joihin tulemme osallistumaan ovat Asuntomessut Kouvolassa 12.7-11.8 sekä sisustukseen keskittyvät Habitare-messut Helsingin messukeskuksessa 11-15.9. Vaikka pihabudjettimme on tässä vaiheessa (ja varmaan seuraavassakin vaiheessa) pyöreät nolla, käymme silti haaveilemassa asiasta Piha, Puutarha & Porin rakennusmessuilla27-28.4. Haasteita kyseiseen tapahtumaan tuo toki Borin kielen ymmärtäminen 😉