Eli päätös oli tehty, tontti Pirkkalasta tai ei tonttia mistään. Ja sitten se vaikeampi tehtävä, miten löytää Pirkkalasta tontti.

Aikaisemmassa postauksessamme kerroimme, miten kartoitimme tontteja myös ympäryskunnista. Nyt kerromme vinkkejä, miten löytää tontti erittäin haastellisesta kunnasta tonttien suhteen. Muutimme kerrostalosta Tampereen Pyynikiltä (todella mukavaa aluetta ja erinomaiset lenkkeilymaastot harjulla) rivitaloon Pirkkalaan 2009. Todella nopeasti tuli selväksi että, Pirkkalasta emme halua enää pois muuttaa. Omasta asuinalueestamme Tampereen rajan läheisyydessä oli tullut niin tärkeä, että muuttaessamme seuraavaan, hieman isompaan rivitalokotiimme 2012, muutimme 500m päähän ensimmäisestä. Alue (harpilla noin 2km säde), jossa asuimme ja asumme onnellisesti edelleen, oli sellainen, josta ensisijaisesti halusimme tontin. Tontin löytäminen tuolta alueelta tuntui kuitenkin mahdottomalta.

Alueella on tyhjiä, yksityisten omistamia tontteja vain muutama ja muuten alue on yksityisten omistamaa kaavoittamatonta metsää, peltoa tai kunnan puisto aluetta. Vuosien saatossa muutamia tontteja Pirkkalassa tuli myyntiin Etuovi.com tai vastaan palvelun kautta, mutta ongelmaksi muodostuivat a. sijainti b. rakennusmääräykset (harjakatto, rintamamiestalotyyli säilytettävä, puuverhoilu jne.) ja c. tontin hinta. Tonttien hinnat ovat Pirkkalassa nimittäin räjähtäneet käsistä.

No miten sitten Pirkkalassa, ja toki muussakin kunnassa tai kaupungissa voi löytää neulan heinäkasasta?

Ensimmäinen vinkki: Kartoita tontteja

 • Käy lenkillä tai ajelulla asuinalueilla
 • Pidä silmät auki tyhjistä tonteista, jotka aina ei välttämättä edes näytä tonteilta
 • Kartoita vanhoja purettavaksi kelpaavia taloja sekä katso olemassa olevia rakennettuja tontteja sillä silmällä, että olisiko niistä mahdollista lohkaista pala. Muista myös mahdollisuus tonttien hallinnanjako-sopimuksesta.
 • Tämän jälkeen ota osoitteet ylös tai muista missä paikat sijaitsevat kartalla.

Toinen vinkki: Tutki aluetta netissä ja selvitä kiinteistötunnukset

 • Suunnista nettiselaimella Kansalaisen karttapaikkaan
 • Pistä vasemmasta kulmasta näkyviin sekä kiinteistörajat sekä kiinteistötunnukset
 • Ota ylös näiden lenkillä nähtyjen paikkojen kiinteistötunnukset
 • Samalla voit katsoa kiinteistörajoja hieman kartoittamaltasi alueelta (näin me bongattiin muutamia tyhjiä yksityisten omistamia tontteja).
 • Huom! Muista katsoa kuntasi tai kaupunkisi sivuilta kaavamääräykset esim. asemakaavasta, jotta tiedät, että saat rakentaa alueelle arkkitehtuuriltaan haluamasi talon!
Kansalaisen karttapaikka
Kansalaisen karttapaikka

Kolmas vinkki: Omistajan selvitys

 • Käy asioimassa Maanmittauslaitoksella
 • Aiemmin puhelimitse he antoiuvat sinulle maksutta kiinteistötunnuksella kolmen (ja vain kolmen) eri kiinteistön omistajan nimen ja puhelinnumeron. Netissä on tietoa, että antoivat vain yhden kerralla, mutta muistaisin, että saimme kolme.
 • Kun soitti uudelleen Maanmittauslaitokselle ja jos puhelimeen vastasi eri henkilö, sai jälleen kolme uutta yhteystietoa.
 • Mahdollisesti Maanmittauslaitos ei anna näitä nykyään puhelimitse, mutta voit kävellä Maanmittauslaitoksen toimistolle (tässä Tampereella) ja pienellä maksulla (hinnasto ja ohjeet) ja he antavat sinulle paikan päällä maksimissaan kymmenen kiinteistön omistajien yhteystiedot ja samalla taisi tulla historiatietoa omistajista sekä toteutuneita kauppahintoja. Nämä voi tosiaan nykyään toimia myös ihan netissä tehtynä. Yli kymmenen yhteystiedon selvittämiseen tarvitaan selvitys. Näin ollen voisin kehoittaa puolisoa, isää, äitiä, sisaruksia, kavereita, kaimaa jne. pyytämään lisää niin ei tarvita selvityksiä.
 • Yksi hyvä tieto alueen hinnoista on pyytää tietoa myös alueella lähiaikoina myydyistä tonteista tai vanhoista purkukuntoisista rakennuksista. Näin pääset perille alueen toteutuneista kauppahinnoista.
 • Huom! Muista, että Maanmittauslaitos ei anna kiinteistön omistan yhteystietoja, joa haluat ottaa yhteyttä kiinteistön omistajaan ostotarkoituksessa. Eli olehan liikkellä esimerkiksi akateemisessa mielessä alueen tutkimusta tekemässä.

Neljäs vinkki: Yhteydenotto omistajiin

 • Sitten vaan puhelin kauniiseen käteen ja soittelemaan tontin omistajille, mikäli he olisivat kiinnostuneita myymään tontin tai lohkaisemaan palan tontistaan.
 • Tällä prosessilla tosin kannattaa varautua pariin seikkaan:
  • Joku muukin on soittanut heille ja kysellyt tontista, jolloin vastaanotto voi olla kylmää (meillä on esimerkiksi yhden kiltin mummon kanssa tästä kokemusta, joka nätisti huusi meille luurissa heti ensimmäisiksi sanoikseen ”en missään tapauksessa myy!!!” – puhelu päättyikin sitten myös näihin sanoihin).
  • Tontin hinta voi kysynnän ja tarjonnan kautta nousta hieman alueen ”normaalista” myyntihinnasta. Saman toki itse tekisin, jos joku varta vasten minulle soittaisi ja haluaisi ostaa juuri minulta jotakin. Ainakin täällä Pirkkalassa omistajat luulevat omistavansa kulta-aarteen, jonka arvo nousee kohisten päivä päivältä. Meille kerrottiin 2015, että raitiovainukin on kuulemma tulossa jo ihan kohta, joten tonttien hinta pitää alkaa vähintään kakkosella.

Viides vinkki: Pettymys tuo totta tosiaan – ja ei kun kohti uusia pettymyksiä laittamalla ilmoitus

 • Sitten laittamaan ilmoitus tori.fi-palveluun ja alueesi paikallislehteen (meidän tapauksessamme Pirkkalaiseen).
 • No eiköhän nyt jo tärppää, eikös vaan? Saatat tässä kohtaa huomata, että tori.fi-palvelussa muutama muukin haluaa ostaa samaisesta kunnasta / kaupungista omakotitalotontin tai purettavaksi kelpaavan talon. Paikallislehteä lukiessasi saatat myös huomata, että et ole ainut vastaavan ilmoituksen jättäjä. Ei, et ollutkaan ainut, joka oli keksinyt nämä tavat.

Kuudes vinkki: Laput postilaatikkoon

 • Mutta eipä lannistuta, seuraavaksi muistat ne lenkki- tai autoilureitit. Saatat jopa hieman laajentaa aluettasi. Nyt varmasti tärppää, kun kirjoitat kauniilla käsialalla pienen lappusen, jossa kerrot haluavasi ostaa lohkaistun palan tontista ja laittelet näitä lappuja postilaatikoihin.
 • Kunnat saattavat toki olla sen verran ”fiksuja”, että eivät anna lohkaista tontteja (elleivät senhetkiset tontin omistajat olleet keksineet 90-luvun alussa kaavamuutosten yhteydessä lohkaista itse tonttia valmiiksi).
 • Sitten vaan odottelemaan – puhelin soi varmasti monesti ja ihmiset kilvan haluavat lohkaista tontin.
 • Jätimme noin 30 lappua postilaatikoihin -> meille tuli kokonaiset nolla (0), soittoa!
 • Vaikka tämäkään ei meillä auttanut, uskon että tällä menetelmällä joku on saanut ja tulee jatkossakin saamaan itselleen tontin. Mitään tässä ei ainakaan voi hävitä, paitsi vähän aikaa ja uskon tontin saamiseen.
 • Myös meidän ikioman tontin naapuri muistaa saaneensa meidän lapun muutama vuosi takaperin 😉 ja häntä kiinnostaa lohkaista oma tonttinsa tulevaisuudessa.
Tonttilohkaisu
Laput, joita jätimme postilaatikoihin

Seisemäs vinkki: Kun usko loppuu, olet epätoivoinen – ota yhteyttä kuntaan

 • Pirkkalassa järjestetään silloin tällöin päivä, jolloin voi mennä tapaamaan pormestaria ja kertoa huolistaan ihan kahdestaan ”face to face”.
 • Tämän emme itse uskoneet tuottavan mitään tulosta, mutta halusimme kuitenkin mennä kertomaan myös Pormestarille, että miksei niitä tontteja Pirkkalasta saa. Kyllä niitä kuulemma on tulossa vuosien mittaan mutta prosessi kestää kauan. Totesimme, että me emme voi jäädä enää odottamaan vuosia!
 • Mutta ainakin saimme lisätietoa siitä, mikä on kunnan strategia ja aikataulu omakotitalotonttien suhteen. Lisäksi saimme ymmärrystä maapoliittisista asioista, miten yksityiset maanomistajat vs. kunta voi myydä tai kaavoittaa maata jne.

Kahdeksas vinkki: osallistu tonttiarvontaan

 • Jos kunnassasi tai kaupungissasi on tonttiarvonta, niin osallistu toki.
 • Pirkkalassa jokainen arvottu tsäänssi on mahdollisuus, ja mahdollisuus saada tontti arvonnassa onkin täällä ollut hurjat 4%. Mutta mahdollisuus se on tuokin. Kyllä ihmiset voittavat lotossakin. Mekin olemme voittaneet isoimman voittomme tontin hakuaikana, olisiko ollut huimat hieman alle 10 euroa porukka-eurojaskassa.
 • Eräs nykyinen kollegani sai tontin arvonnassa Pirkkalasta viimekerralla, joten nähtävästi niitä ei jaeta pelkästään sukulaisille ja tutuille.

Yhdeksäs vinkki: Jätä hakuvahti Etuovi.com tai vastaavaan palveluun

 • Otsikon mukaisesti laita hakuvahti netin myyntipalveluihin (etuovi.com tai oikotie.fi), joten olet ainakin ensimmäisten joukossa tarjoamassa, jos tontti tulee myyntiin.

Kymmenes vinkki: Lopeta tontin etsintä ja tiputa kinttaat

 • Tämä vihon viimeinen vinkki oli meillä se, joka toi lopulta seitsemän vuoden jälkeen tuloksen.
 • Lopetimme tonttien etsimisen ja sammutimme kaikki vahdit. Ja eikös tästä pari kuukautta ja meillä on tontti alueelta, josta sen aina halusimme! Ps. Kannattaa sopia välittäjän kanssa, jos hänelle ja myyjälle sopisi, että teette tarjouksen, ja tarjouspallottelu katsotaan teidän kanssa loppuun ennen kuin myyjä ottaa vastaan muita tarjouksia. Tämä näissä tonteissa harvemmin sopii, mutta meidän kohdalla näin saatiin sovittua.
 • Vahingossa muuta kohdetta Etuovesta katsottaessa tontti näkyi etusivulla viimeisissä hauissa kesken ulkoilulenkin ja muutama minuutti tämän jälkeen soitto välittäjälle. Tästä tunti ja tarjous oli jo sisässä, seuraavana päivänä vastatarjous, siihen vielä vastatarjous ja tontti oli hankittu. Simpele äs thät! Tontin hankkiminen on äärimmäisen helppoa ja vaivatonta, aivan kun ruoan valmistus aromipesässä, vai mitä Mikko!
Vaikka pidämme Pirkkalasta paikkana, on Tampereen Pispalanharjua mukava katsella 🙂