Aloimme kartoittamaan tontteja ensimmäisen kerran vuonna 2010. Kävimme päivittäin Rockyn kanssa lenkillä eri puolilla Pirkkalaa ja mietimme eri asuinalueita. Silloin tällöin näimme talon nousevan joko tyhjälle tai lohkotulle tontille ja mietimme, miten tuohonkin on alettu rakentamaan, sillä missään ei ainakaan tonttia ole ollut myytävänä.

 

Vuosia kului ja tontteja ei tullut myyntiin. Pirkkalan kunta myi kytkettyjä ”omakotitalo”-tontteja pariin otteeseen, mutta se ei todellakaan ollut se meidän juttu. Se mitä me haimme omakotitaloasumisesta sekä arkkitehtuurista, ei kumpikaan ollut saavutettavissa kytketyissä taloissa. Meille rivitaloasuminen ajoi saman asian. Kunta ei ollut laittanut varsinaisia omakotitontteja arvontaan sitten vuoden 2008, silloinkin todennäköisyys saada tontti oli noin 4%. Alkoi olla kohtalaisen selvä, että Pirkkalan kuntaan emme voineet luottaa a. tonttien laittamisesta myyntiin b. sellaisen saamisessa, vaikka arvontaan niitä tulisikin. Tästä olimme käyneet juttelemassa ihan Pirkkalan pormestaria myöten. Vuonna 2014 aloitimme intensiivisen tonttien metsästyksen. Omakotitalohaaveiden huumassa, hairahduimme jopa hetkeksi katsomaan vaihtoehtoja niin Tampereen kuin Nokiankin puolelta.

 

Nokialla kävimme kulkemassa niin Sammaliston kuin Harjuniityn alueella, sillä molemmissa oli tarjontaa niin kunnalta kuin yksityisiltä markkinoilta. Nokialla kävimme keskusteluja jopa kunnan rakennusvalvonnan Ulla-Riikka Vainion kanssa. Nokialla kun tuntuu olevan tiukka sääntö omakotitaloille, nimittäin harjakatto. Meidän visioomme talomme arkkitehtuurista ei koskaan pystynyt sovittamaan harjakattoa. Ulla-Riikka oli tosin erittäin ymmärtäväinen arkkitehtuurin tärkeydestä ja näytti meille mahdollisuuksia, miten harjakattovaatimusta voi lukea kuin ”piru Raamattua” ja harjakatostakin olisi mahdollista tehdä mahdollisimman huomaamaton. Muutamaan otteeseen Sammalistossa sekä Harjuniityssä pyörittyämme totesimme, että alueet eivät kuitenkaan ole meille. 2015 vuonna oli Nokialla tarjolla myös Edenin lähellä purettava omakotitalo pienin Pyhäjärvi-näkymin hintaan 138 900€, onneksi alueelle saatava kiinteä nettiyhteys (myös lähitulevaisuudessa) oli maksimissaan 8Mb/s, johon hanke kaatui, kiitos kerrankin hitaalle netille!

 

Samoihin aikoihin Tampereella Vuoreksen-alueella muutettiin arvontaperusteita ja tontteja oli mahdollisuus ostaa nyt myös ilman pisteytystä. Tontteja oli samalla alueella tarjolla niin omistus- kuin vuokratontteina. Toinen seikka harjakaton lisäksi, joka meille on ollut selvää alusta saakka, oli oman tontin ostaminen. Vuokratontti ei tullut kyseeseen. Kauhutarinat tutulta lakimieheltä Espoosta siitä, kuinka vanha pappa häädetään vuokratontilta vuokran päätyttyä ja kehotetaan purkamaan talo, sekä kasvavat hinnat tonttien vuokrissa eivät ole houkutelleet. Myöskin, mikäli samalla alueella on vastaavat omakotitalot myynnissä lähes vierekkäin, ei oman tontin omistajat saa myydessä koskaan tontin osuutta takaisin. Kävimme Tampereella myös mm. Koivistonkylän alueella katsomassa pari yksityisen tonttia, mutta nekään eivät houkuttaneet. Lopulta meille selvisi se, mitä olimme osanneetkin odottaa, että emme halua lähteä Pirkkalasta mihinkään. Rivitaloasuminen Pirkkalassa voitti meillä omakotiasumisen naapurikunnissa. Näin saivat jäädä myös Vuores ja koko Tampere.