Tervetuloa blogimme pariin. Vihdoin pitkäaikainen haaveemme alkaa muuttua todeksi. Blogissa kuvataan Lammi-Kivitalon rakennusprojektia sekä elämää rakennusajan ympärillä.

Ruudun toisella puolella häärää kolmekymppinen pariskunta ja 12-vuotias Westie-koira Rocky. Aiempaa rakentamiskokemusta meiltä ei löydy, joten matkasta tulee varmasti jännittävä ja opettavainen. Niinhän sitä sanotaan, että vasta kolmas talo on sellainen kuin oikeasti haluaa – me kuitenkin pyrimme hyvällä suunnittelulla tekemään tästä ensimmäisestä sen ”täydellisen”, mutta varmasti kompromisseilta ei voida välttyä ja toki niitä tähänkin asti on jo ehditty useampi tekemään.

 

Tontti löytyi 7 vuoden etsinnän jälkeen

Olemme haaveilleet pitkään omakotitaloasumisesta ja oman kodin rakentamisesta. Vuonna 2010 aloimme katselemaan tonttitarjontaa. Olimme ihastuneet asuinalueeseemme emmekä halunneet nykyiseltä alueelta pois. Ajattelimme sopivan tontin löytyvän nopeasti. Muistan nauraneeni miehelleni, kun hän kertoi kollegansa etsineen sopivaa tonttia 2,5 vuotta. Ajattelin silloin, että he ovat olleet todella vaativia tai ovat halunneet juuri tietynlaisen tontin.

Alueen tonttitarjonta osoittautui kuitenkin hyvin rajalliseksi ja kuinka kävikään – etsimme sopivaa tonttia 7 vuotta. Olimme jo ehtineet luovuttaa omakotitalon rakennushaaveista, kun satuimme katsomaan Etuovea ja sinne oli juuri tullut haluamaltamme alueelta tontti myyntiin. Soitimme saman tien välittäjälle ja laitoimme tarjouksen sisään. Meidän onneksemme kaikki meni hyvin ja tonttikaupat tehtiin tammikuun lopussa 2018. Emme voisi olla tyytyväisempiä eli pitkä odotus todellakin palkittiin. Meille erinomaisen sijainnin lisäksi tonttimme kaava määrittelee: ”Autopaikkoja on rakennettava 1-2 autopaikkaa asuntoa kohti”. Eli vain taivas, kunta ja tietysti budjetti ovat rajana suunnittelulle. Muutama aiempi tontti on kaatunut tiukkoihin kaavamääräyksiin, koska tavoitteenamme on rakentaa ajaton, bauhaus-henkinen, ”tasakattoinen”, minimalistinen ja valoa tulviva koti.

 

Vuosi suunnittelua takana

Tammikuussa 2017 sopivan tontin löydyttyä alkoi vihdoin ja viimein oman kodin suunnittelu. Olimme vuosien varrella ehtineet suunnitella useampia ”unelmataloja”. Mutta nyt pääsimme vihdoin laittamaan ajatuksemme ja haaveemme paperille ja suunnittelemaan ihan oikeaa taloa – meidän tulevaa kotia. Vuoden kestäneeseen suunnitteluun on mahtunut lukuisia tunteja perehtymistä ylipäätänsä rakentamiseen ja kaikkeen siihen liittyvään, ammattitaitoisten suunnittelijoiden etsintää, kilpailutusta… Budjettimme tulee olemaan tiukka – niin kuin varmaan lähes kaikilla rakentajilla, joten tarkoituksenamme on tehdä hyvin tarkka kilpailutus, perehtyä eri vaihtoehtoihin ja mahdollisuuksiin sekä osallistua rakentamiseen mahdollisimman paljon itse. Meillä oli alusta asti selvää, että meille tulee kivitalo ja nimenomaan Lammi-Kivitalo. Toki kilpailutimme myös muita kivitalovalmistajia sekä hirsitalotoimittajan.

Tarkoituksenamme on päivittää blogia noin kerran viikossa ja kertoa suunnittelusta ja itse rakentamisen etenemisestä. Uuden talon rakentamiseen liittyy isona osana myös sisustusasiat ja odotammekin kovasti hetkiä, kun pääsemme miettimään tarkemmin sisustusvalintoja. Tulemme myös kertomaan vinkkejä mm. kilpailutuksesta ja suunnittelijoiden valinnasta.